Köpråd    
Hur kraftig dammsugare behöver du?

Det beror bland annat på hur stor bostad du har och hur noggrann du är. Motorn som driver sugfläkten har en effekt på 200-890 watt. Högre effekt behöver inte nödvändigtvis betyda att dammsugaren suger bättre. Det beror också på munstyckenas utformning och filtersystemet.


På vissa dammsugare finns booster, vilket gör att högsta effekten kopplas in några sekunder för att sedan återgå till normalt läge. Den kan gälla till att få bort exempelvis hår från mattor och möbler.

Är den stor och klumpig?


Stora dammsugare får inte plats i städskåpet eller på trappstegen. Vissa dammsugare väger uppemot 10 kilo, vilket är för mycket för att den ska vara bekväm att använda.


Hur mycket låter dammsugaren?

Dammsugare låter mycket. Lyssna på maskinen i butiken. Det är svårt att isolera mot ljudet utan att göra dammsugaren tung och klumpig. Ofta kan man reglera motorns varvtal och få lägre buller, men då blir också sugförmågan sämre.

Är det lätt att byta påse? Påsen ska vara lätt att byta när den är full. Varning för udda typer av påsar. Sortimentet är en djungel och vissa påsar är svåra att få tag på. Det är inte bara olika fabrikat som har olika påsmodeller, det kan också växla från årsmodell till årsmodell.

Hur är dammsugaren att hantera?

Ger den bra grepp för händerna? Är den följsam när du drar? Är reglagen lätta att ställa in? Passar de dina händer?


Allergi?
Då kan det behövas speciella filter som rensar utblåsnings

Hushållsdammsugare ska normalt användas i torra lokaler inomhus, men kan tillfälligt användas på torra ytor i badrum och andra våtutrymmen i hemmet. Dessutom kan den användas kortare stunder på torra ytor utomhus (förutsatt att det inte regnar). Alla hushållsdammsugare som säljs måste uppfylla gemensamma europeiska säkerhetskrav och vara extraisolerade. S-märket är inte längre obligatoriskt, men fortfarande mycket vanligt på dammsugare.


Slipdamm och liknande, till exempel gips,spackeldamm, från väggar, klarar inte dammsugaren. Filtret sätts igen och motorn blir då för varm. Vid reparationer och liknande situationer kan du hyra en industridammsugare.
 
Dammsugarens energiförbrukning är låg. En halvtimmes dammsugning per vecka svarar mot en årsförbrukning av ca 25 kilowattimmar, vilket kostar ungefär 15 kronor. Ju mer damm det är i påsen, desto svårare har luftströmmen att ta sig igenom. Med en stark motor behålls sugeffekten längre. Vissa motorer anpassar sig automatiskt så att sugeffekten behålls. Finns det luddiga mattor, husdjur eller liknande hemma kan det behövas stora påsar. Munstyckena behöver rengöras efter användningen.


Detta faktablad har handlat om vanliga, så kallade slangdammsugare.

Men det finns andra typer också:

Skaftdammsugare eller handdammsugare är små apparater som drivs med batteri. De laddas medan de sitter i väggupphängningen. Motorn är svagare än på en slangdammsugare och skaftdammsugaren ersätter inte en sådan. Men den hjälper till att snabbt få bort damm, sand etc från släta ytor. Vissa små dammsugare kan vara besvärliga att tömma. Batterierna i dag innehåller ej kadmium som tidigare. Men skall inte slängas i soporna utan lämnas in som miljöfarligt avfall.

 

Våt- och torrdammsugare är stora och höga och kan förutom torr smuts också suga upp vatten. Specialmunstycken för matt- och möbelrengöring finns också, liksom munstycke för att skura hårda golv.

 

Mattdammsugare är upprättstående och försedda med borstar och sugöppning på undersidan. De är ovanliga i Sverige och lämpar sig bäst i hus utan trösklar och trappor och hus med många heltäckningsmattor.

Centraldammsugare har blivit allt populärare, men finns än så länge mest i villor. Centraldammsugaren består av en kraftig motor som monteras i ett förråd eller i källaren. Därifrån löper rör i väggarna till uttag i olika rum i huset, där man kan koppla i en 8-10 meter lång slang med rörskaft och munstycke. Dammet sugs ner hela vägen till behållaren där det separeras från utsugsluften som blåses ut genom en ventil i ytterväggen. Dammbehållaren behöver bara tömmas 2-3 gånger per år. Det är lättast att sätta in centraldammsugaren när huset byggs, men den går också att installera i befintliga hus.

Fördelar med centraldammsugare är att den är tystare att dammsuga med och man slipper släpa runt på själva maskinen. Utblåsningsluften leds också ut genom en ventil i ytterväggen i stället för att blåsas ut i rummet, vilket uppskattas framför allt av allergikerna.

 

Nackdelen är framför allt den högre kostnaden. Kanske  också att slangen upplevs som lite "bångstyrig "

Det är också viktigt att placera utblåsningsventilen så att inte grannarna störs av ljudet.
 
Kontakta oss på 08-10 33 80 om ni har några frågor eller funderingar

Dammsugarhuset AB         Drottninggatan 83A     111 60 Stockholm         Tel: +46 8 10 33 80         Fax: +46 8 10 34 70         Mobil: 0705 10 33 80